fredag 21 maj 2010

Fläta för trädgården



 Mikael Svensson, korgmakare

Under ledning av Mikael Svensson i Lilla Silpinge gick kursen ”Fläta för trädgården” av för stapeln den 15 maj. Mikael är korgmakare sedan många år tillbaka och ger regelbundet kurser i konsten att fläta. 

Runda klätterstöd, visst är de trevliga!

Dagens mål var att åstadkomma ett klätterstöd. Det ger en bra övning i grundläggande flätning. Några deltagarna visade tydliga handlag för detta. Det var en lyckad dag, även regnet hotade så var det uppehåll hela dagen. 

Ett lämmeltåg på väg med material.

Dagen började med att samla material. Det går åt betydligt större mängder än vad man tror. Till stommen behöver man en 9 – 15 grövre pinnar och till flätningen en 30 – 40 mindre pinnar.

Mikael bor granne med en
ledningsgata, praktiskt vid kurser.

Ledningsgator är lämpliga platser att hitta material. Fast man måste fråga om lov först. Fast enligt Mikael brukar man mest skratta. Ledningsgator röjs ju regelbundet.

Första varvet, notera hur de två
pinnarna löper om varandra.

Att pinnarna verkligen står i en prydlig cirkel med jämna mellanrum är viktigt. Likaså är första varvet viktigt. Det är då formen bestäms. Mikael visar hur man flätar med två pinnar om varandra så en spiral uppstår. På så sätt låser sig flätningen och blir både robust och stadig. 

Här visar Mikael hur man avslutar
flätningen med ett instick.

Efter 5 varv eller mer så har man fått en, förhoppningsvis, prydlig ring. Det är också ungefär nu som man börjar få en uppfattning om hur mycket material det verkligen går åt. Ett vanligt misstag enligt Mikael är man bygger för stort. Det är lätt att glömma att omkretsen växer 3 gånger mot diametern.

Början på två slingor under ledning av Mikael.

En del av de mer flitiga deltagarna provade på att göra slinga. Detta är inte helt enkelt att få rätt. Man måste arbeta med slingorna växelvis. Det blir svårare ju fler slingor så inte mer än två eller så bör man ge sig på första gången. 

Man vrider från toppen och nedåt. Genom att
skrapa av barken på ena sidan så ser man vridnigen.

Mikael visade hur man vrider en pinne för att binda med. Det var en teknik som förr var vanlig, materialet var billigt och lätt tillgängligt. Principen är densamma som för ett rep, tvinnade fibrer binder samman och ger ökad styrka. 

Detta är snyggt helt enkelt. Kenneth Palmkvist
kursdeltagare i bakgrunden.

Det var till att binda samman toppen som en tvinnad pinne behövdes. Givetvis så fungera det med ett vanligt snöre men visst blir det så mycket prydligare och snyggare med den här tekniken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar